Een dagelijks shotje bacteriën
In de introductiefilm vertelde ik net dat plantaardig voedsel lastig te verteren is – onder andere door de cellulose in de celwanden. Wist jij dat geen enkel zoogdier zelf cellulose kan afbreken?
We hebben verschillende soorten bacteriën nodig die ons helpen bij het verteren van plantaardige vezels. Onze verre voorouders hadden veel meer van deze vezel-verterende bacteriën in hun darmen, maar tijdens de evolutie en door ons westerse dieet van de laatste eeuwen zijn bepaalde bacteriën uitgestorven.
Voor je staan modellen van verschillende onderdelen van plantaardig voedsel; een rode biet, een maïskolf en een boerenkoolblad, elk met een uitvergroting van de celwanden én met een voorbeeld van bacteriën die de specifieke vezels – van de bietenknol, het maïszaad en het bladgroen van de boerenkool – af kunnen breken.
Links naast het boerenkoolblad staat het model van de nieuwe ‘designerbacterie’ waar diverse eigenschappen van verschillende vezel-verterende bacteriën zijn samengevoegd. Die zouden we dan kweken en drinken als dagelijks shotje. Proost.
Wist je dat
sommige dieren af en toe hun eigen poep eten om extra voedingsstoffen en bacteriën binnen te krijgen? Zo kunnen ze plantaardig voedsel beter verteren. Dit gedrag heet met een mooi woord coprofagie.